ARHIVA

PARTENERI

Logo Outdoorchef Logo Campinggrill Logo Corcova Logo Don Marcos BBQ Logo Retete de la Prieteni

Gratarul cu roca vulcanica, mit sau realitate?

Se aud din ce in ce mai multe voci la noi in tara ce recomanda sa alegem asa-numitul gratar cu roca vulcanica. Dar ce reprezinta exact acest tip de gratar? Este un gratar cu functionare cu gaz, a carui flacara incalzeste niste pietre sau roci vulcanice. Gratarul de gatit e pozitionat deasupra  acestor roci incinse si carnea se prajeste astfel, fara sa intre in contact direct cu focul. Pana aici toate bune si frumoase insa sunt cateva intrebari pe care ar trebui sa ni le punem inainte sa ne dorim un astfel de gratar si anume:
1.       Ce se intampla cu grasimea care se scurge peste roci?
2.       Ce efecte va avea fumul care se degaja prin arderea grasimilor?
3.       Ce se intampla cu grasimea scursa care este preluata in porozitatea rocilor vulcanice?
4.       Cat de des ar trebui sa schimb rocile vulcanice?
5.       Este sanatos acest concept de a gati la gratar?
6.       Este oare igienic un astfel de gratar cu gaz?
7.       Ce se intampla cu rocile vulcanice imbibate cu grasime si lasate pe terasa sau in gradina peste noapte?
Si nu in ultimul rand:
8.       De ce credeti ca producatorii recunoscuti pentru calitate in domenil grillurilor nu au in portofoliu nici macar un model de gratar care sa functioneze pe acest principiu?


O sa povestim o intamplare si veti trage singuri concluziile. Ne-am asezat intr-o dupa-amiaza de weekend la un amic in gradina care se lauda ca si-a cumparat un gratar cu roca si doreste sa ne prepare un gratar autentic. Zis si facut, ne-am strans cu totii in curte si omul ospitalier a inceput sa sa puna pe treaba. A pornit gratarul cu gaz, rocile vulcanice s-au incins si a pus si bucatile de ceafa de porc si cateva ciocanele de pui la preparat. Dupa vreo doua -trei minute grasimea care se scurgea peste roci a produs un fum de-l taiam cu cutitul, motiv pentru care ne-am ascuns prin curte, care pe unde puteam. Amicul nostru, repede sa intoarca carnea insa fumul innecacios nu era de partea lui. N-ar fi fost nimic insa daca nu s-ar fi simtit la sfarsit si in aroma fripturii care capatase o culoare negricioasa. Din cauza grasimii si pietrele devenisera mai negre. In sfarsit, unii s-au incumetat sa guste altii s-au rezumat la antreuri. A fost o seara placuta, pana la urma e important ca ai petrecut-o cu prietenii…
Dupa vreo saptamana ne povestea saracu’ om ca a luat gratarul pe care s-a gatit sa-l spele, rocile au ramas la locul lor iar dupa vreo doua zile a vrut sa mai faca un gratar cand, propabil din cauza umezelii, rocile erau pline de insecte care isi facusera casa la cald. Total neigienic ca sa nu mai vorbim ca nu e deloc sanatos sa mai gatesti pe aceleasi roci chiar folosite o singura data. Omu’ era dezamagit si a zis ca de acum incolo nici la resutaurant nu se mai incumeta sa comande steak-uri preparate pe gratar cu roca vulcanica.
Noi mergem mai departe cu firul povestirii si ne gandim ca nu degeaba protesteaza unii contra acestui concept iar in vest nici macar nu se mai oferteaza in comert pentru ca nu numai ca este neigienic, incomod si nesanatos datorita fumului degajat si a grasimii care se arde in mod repetat, dar nici nu iti da posibilitatea sa incerci mai multe procedee, tehnici de cooking in aer liber asa cum iti ofera un grill cu capac performant fie cu gaz sau chiar cu carbune. Vorba aceea: Think twice before you speak, then say it to yourself first!

Ai folosit vreodata un astfel de gratar? Care e impresia ta?

9 comentarii la Gratarul cu roca vulcanica, mit sau realitate?

  • mihaitza

    Poate asa este dar atunci nu vad diferenta pentru cel pe carbuni. Faptul ca ard pana la capat inlatura insectele si grasimea re-arsa dar cum ramane cu partea intai a povestii? Si carbunele face fum si chiar foc la picurarea grasimii iar acestea ard intocmai ca si pe grill-ul pe roca. Poate ma lamuriti! Multam anticipat!

    • Buna ziua. Va raspundem cu placere :-) . Diferenta principala este aceea ca arderea carbunilor este completa spre deosebire de roca vulcanica ce stocheaza grasimea care se re-arde ori de cate ori se gateste deasupra rocilor. La carbuni, insectele nu se aduna pt ca aici nu exista grasime imbibata in carbuni. Evident ca modul cel mai sanatos de a gati cu carbune este metoda indirecta, cand garsimea nu se scurge direct peste carbuni. Mai multe detalii puteti vedea si aici:http://campinggrill.ro/pc/Grill-Lexicon-d16.htm . Partea cea mai periculoasa cu roca ese fumul rezultat din arderea repetata a grasimii imbibate in porozitatea pietrei. Ar trebui schimbate la fiecare gatit si acest lucru e destul de costisitor. Asadar, mai bine gatiti la cu grill cu carbune si capac prin metoda indirecta! Speram ca v-am putut fi de folos :-) !

  • A

    Oameni buni, grasimea aia cazuta peste roca se arde in totalitate, nu ramane imbibata in roca, sa fim seriosi. Ca se inegreste roca e alta problema. Cat despre carbuni, acestia sunt mult mai daunatori pentru ca contin hidrocarburi, unele se gasesc si in petrol. Fumul facut la contact cu roca vulcanica este facut si in contact cu carbunele, ca doar grasimea pica oricum si este arsa.

    • Corect, grasimea se arde …in timp insa! Roca este poroasa iar grasimea care se va scurge in roca va arde ori de cate ori veti reincalzi aceste pietre. Fumul provenit din aceasta ardere este problema cea mai grava si afecteaza preparatele si implicit sanatatea! Mai bine evitati…Puteti opta mai degraba pentru carbune unde metoda indirecta (la un gratar cu capac) este de departe mult mai sanatoasa…

  • pavel

    hai sa fim seriosi,folosesc acest grill de trei ani si va spun pe cuvant ca nu este un gratar mai bun si mai gustos,asta pot confirma si prieteni si familia mea. in primul rand va rog sa invatati sa preparati carnea pe gratar si dupa aceea comentati! aviz amatorilor:nu mai folositi vegeta si alte prafuri pe carnea pt gratar,fie el pe carbuni sau roca.

    • Buna Pavel,
      Ne bucuram ca esti multumit de grill-ul tau si ca iti place gustul preparatelor pe gratar cu roca. Totusi, la nivel international acest tip de gratar nu se mai produce de marcile specializate si chiar nici nu se mai comercializeaza de multe magazine tocmai pentru ca acest mod de preparare nu este deloc sanatos. Oricum, fiecare decide pana la urma cum se hraneste si ce gusturi prefera. Noi avem doar datoria si informam in mod corect si argumentat ;-) !

  • Carmen

    Sunt sigura ca amicul a gresit ceva, a sarit peste vreo etapa (e evident ca era prima data cand folosea rocile). Dl. Pavel ar putea reveni cu mai multe detalii despre folosirea corecta a acestei metode interesante de gatit?

  • Rica

    Imi cer scuze dar sunteti in eroare… Nu numai ca se produc de catre marii producatori dar sunt si destinate liniilor profesionale de alimentatie publica. Verificati linkul de de mai jos unde toate modelele depasesc 1000 euro (…) sau puteti da o simpla cautare pe google pt vizualizarea diverselor modele si preturi.
    Cred ca d-na Carmen are dreptate in ceea ce priveste gresita utilizare a unor astfel de gratare, pt ca si mie mi-a luat cateva runde pana sa invat sa-l utlizez pe al meu si sa nu ard carnea.
    Ca avantaje trebuie mentionat gustul si timpul de preparare iar la dezavantaje intr-adevar fumul la preparatele mai grase si schimbul rocilor. Gustul insa face toti banii.
    In privinta sanatatii unor astfel de alimente, nu am calitatea de a ma pronunta insa totusi timpul redus de expunere la fum al preparatelor grase date fiind puterea si capacul gratarului constituie un factor de luat in seama. Cred ca e cazul sa le diferentiem de (semi-) preparatele din comert afumate indelungat si care contin cantitati impresionante din compusii fumului cum sunt cascavalurile, pastramele, sunca, carnatii samd. Numai bine.

    • Buna ziua,
      va multumim pt feedback si implicare. trebuie sa clarificam insa un aspect important pt a puteam informa corect cititorii. Gratarul cu roca vulcanica pentru uz personal (nu profesional ca cel din restaurante) cand gatitul se realizeaza direct (deasupra rocilor incinse) si grasimea curge direct pe si in roci este modelul despre care povestim in acest articol. Ca rocile vulcanice sunt folosite in componenta altor aparate de gatit pt uz profesional este cu totul alta tehnologie care nu face obiectul studiului nostru de mai sus. De aici si diferentele de pret mentionate de Dvs.: profesional incepind cu 1000 Euro si personal( uz privat) incepand de la 70 Euro pana la maxim 150 Euro ;-) !

Comentariul tau

 

 

 

Poti introduce tag-uri HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>